Andrei Szabo

Foto Andrei Szabo

Andrei Szabo este jurist și e pasionat de patrimoniu cultural și industrial, interesat de dezvoltare și turism durabil, de educație non-formală, de proiecte pentru tineri, orașe verzi și democrație participativă. A fost descris ca fiind un cetățean implicat, activ si rezist(ent). 

Alături de un grup de prieteni a creat și conduce Asociația Euroland Banat din anul 2001. Organizația a pornit la drum având câteva direcții precum protecția mediului, activități dedicate tinerilor, promovarea turistică și culturală. În ultimii ani implicarea civică a organizației prin campanii și participarea constantă la dezbateri publice au devenit elemente importante între activitățile curente. A fost și este implicat în proiecte locale, regionale și internaționale precum “Multicultural Banat – European Past and Future” („Banatul multicultural – Trecut și Viitor European”), “Wine road in Banat” („Drumul vinului în Banat”), ”Zona Munților Semenic între pozitiv și negativ”, "Flavors and scents of Deliblato Sands" („Gusturi şi miresme în zona Dunele Deliblatei“), „Banat Educational Households” (”Gospodării educaționale în Banat”), “Sweet weekend at the Girl’s Well” ("Un dulce sfârșit de săptămână la Fântâna Feteie"). 

Acestea au vizat conservarea și valorificarea sustenabilă a patrimoniului natural și cultural, creşterea competitivităţii economiei din acest spațiu şi îmbunătăţirea calităţii vieţii din Banatul istoric, respectiv renașterea turismului prin valorizarea bogățiilor locale. De asemenea, proiectele au mai urmărit conștientizarea și creșterea interesului comunităților locale din Banat pentru un turism durabil ca promotor al unei dezvoltări rurale sănătoase.

Andrei și Asociația Euroland Banat propun o nouă direcție pentru regiune și pentru municipiul reședință de județ. Aceasta vizează transformarea Reșiței dintr-un oraș post-industrial – care celebrează 250 de ani de industrie în 2021 – într-un oraș verde, rezilient, ecologic, inteligent, durabil valorizând patrimoniul cultural, industrial și natural al zonei pentru o comunitatea locală prosperă și în beneficiul generațiilor viitoare.

Un prim pas în această direcție, speră Andrei, că va fi făcut în 2020, prin începerea proiectului de restaurare a unei clădiri de patrimoniu – vechea Școală Pittner – și transformarea ei într-un centru cultural. Visul lui Andrei e să vadă patrimoniul industrial al Banatului Montan înscris în patrimoniul mondial UNESCO.

 

CV Andrei Szabo Înapoi