Otilia Hedesan

Otilia Hedeșan (n. 1962, Pecica, Arad) este profesor de Civilizație românească la Universitatea de Vest din Timișoara, coordonatoarea centrului de studii RHeA (Research Center for Heritage and Cultural Anthropology). Domeniile sale de interes în cercetarea etnologică sunt mitologia românească în ipostazele sale actuale, viața comunităților istorice românești din afara granițelor, istoria etnologiei românești în perioada comunistă și postcomunistă. A făcut cercetări de teren în Banat, în Serbia (Banat, Timoc, Valea Moravei), Ungaria, Croația, Ucraina (Transcarpatia, Ucraina) Moldova și Bulgaria.

A participat în calitate de coautor la numeroase volume de specialitate publicate în România sau în străinătate și a coordonat o serie de publicații ale grupului său de studiu Principalele sale volume sunt: Șapte eseuri despre strigoi (Timișoara, 1998; ed. a II-a, 2011), Pentru o mitologie difuză (Timișoara, 2000 ), Folclorul. Ce facem cu el? (Timișoara, 2001, ed. a II-a 2015), Mă razumești, fata mea? Note de teren pe Valea Moravei (București, 2007), Luai Uzdinu de-amăruntul, Amintirile unei povestitoare prodigioase (Timișoara, 2015). 

A coordonat o serie de proiecte de cercetare sau de dezvoltare regională finanțate din fonduri europene, interesându-se de situația patrimoniului cultural din regiunea transfrontalieră a Banatului. Este inițiatoarea platformei digitale hera.uvt.ro (https://hera.uvt.ro/about), care tezaurizează într-o manieră flexibilă și prietenoasă principalele informații referitoare la patrimoniul cultural regional din Banat.

CV Otilia Hedesan Înapoi